søndag 8. mai 2011

Dag 9 - HALVVEIS!

08.05.2011 kl 12:00 UTC
Posisjon 30.03.13N 47.58.67W
Distanse seilt siste døgn; 135 nm
1079 nm igjen i direktelinje til Horta/Azorene


I dag, presis kl 10:34 UTC, passerte vi halvveispunktet for denne overseilingen; nøyaktig 1088,66 nautiske mil i luftlinje både til Marigot på St.Martin, som vi la ut fra, og til Horta på Azoreene som vi seiler til. Dette ble markert på tradisjonelt og sedvanlig sjømannsvis;

Sermonien ble innledet med kraftig tåkehorn-signal nøyaktig på passeringspunktet. Da ikke hele mannskapet var våkne etter nattens vakter ble de nå våkne og mønstret på dekk etter skipperens ordre. Skipperen fremførte derpå den St.Martinske hymnen (komponert og urfremført for anledningen) og den portugisiske nasjonalsangen på tåkehorn.  Det ble deretter utbrakt en skål i ingerfærrom - innkjøpt på Saba for slike høytydelige formål som dette. Kong Neptun fikk sin rettmessige andel som takk for god bør så langt og med ønske om det samme for neste halvdel av turen. Skipperen skulle avslutte sermonien med instrumental fremføring av de tre første versene av den norske nasjonalsangen – også disse på tåkehorn. Men allerede kort ute i andre vers ble instrumentet beslaglagt av skipperfruen. Skipperen vurderer nå å iverksette ett eller annet rasjoneringstiltak.

Mannskapet var godt tilfreds og lykkelige da halvveispunktet var vel tilbakelagt.

Seilas siste døgn; ingen motor, bare fine seilvinder 8-11 sekundmeter fra NV (rom medvind) hele gårdagen. En del bølger. Vinden spaknet ned til 4-5 sekundmeter utpå natten og bølgene flatet ut. Sol om dagen og noe bygeaktivitet rundt oss om natten, men vi har ikke fått noe regn ombord. I dag 7-9 sekundmeter fra NNV, nesten ingen bølger. Akkurat nå fart rundt 7 knop. Vi har forlatt direktelinjen mot Azorene og seiler nå mot waypoint 33 grader nord, 35 grader vest (WP33N35W – kurs 74 grader). Dette for å unngå vindstille og østavind rett nord for oss samt avansere mest mulig øst før vi får østavinder mot slutten av uken. Østavindene kan vi så avansere nordover på. Siste etappe mot Azorene ser ut til å kunne bli noe utordrende slik værmeldingene ser ut nå.. Masse østlige og nordøstlige vinder. Men den tid den sorg, langtidsvarsler forandrer seg stadig vekk, og akkurat nå kan den (nesten) bare endre seg til det bedre.

Ellers er alt vel ombord med båt og mannskap. Ha en fin frigjøringsdag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar