onsdag 4. mai 2011

Dag 5 - Squalls og seilreperasjon

04.05.2011 kl 12:00 UTC
Posisjon 25.59.85N 56.49.17W
Distanse seilt siste døgn 136 nm
1606 nm igjen i direktelinje til Horta/Azorene


 Bloggen er litt forsinka i dag pga at seilreparasjoner måtte prioriteres. Vi konstaterer med glede at datakommunikasjonen fungerer som den skal. Takk til alle som bekreftet det via mail, iridium sms og via kommentarfeltet på bloggen. Til og med værmeldingene (gribfiler fra weather.mailasail.com) klarer vi nå å laste ned på første nedlastingsforsøk. Husk å ha med epoxylim på lange seilturer!

De to siste nettene, og spesielt sist natt, har vært preget at uttallige squalls* har feid forbi i seilingsruta vår. Det har blitt masse arbeid med å rulle inn seil, rulle ut seil, øke farten for å seile fra squallene, senke farten for å slippe de forbi, endre kursen for å seile bakom dem osv. Heldigvis er squallene godt synlige på radaren når vi seiler om natten. Vi har unnslippet de fleste. Men noen ganger har de en tendens til bare å dukke opp rett foran båten ut fra intet, eller de endre kurs ut fra hva vi tror. Så noen har vi havnet midt inni. Egentlig helt udramatisk, bare masse hektisk jobbing med seil en kort stund. Heldigvis har vi rulleseil.  Squallene i området her blåser ca 14-16 sekundmeter. Det kan være utfordrende nok når vi seiler med full seilføring i 6-7 sekundmeter vind utenom dem.

Nå har vinden løyet ned til 5-6 sekundmeter fra nordvest. Bølgene, som i går var rotete og opp til 3 meter er i dag bare små bølgeskvulp på 1 meter.  Og i tillegg skinner solen. Perferkt vær for en liten seilreparasjon. Nattens rusking i genoaen sørget for at 1,5 meter av sømmen til underliket løsnet. Skaden er nok først og fremst forårsaket av solen. Skikkelig UV-beskyttelse langs likene på rulleseil er viktig – det har ikke vi. Men i det rolige været vi hadde nå har Elin og Rolf sittet på fordekket og tråklet nye sømmer mens seilet fortsatt var oppe.

Den norske seilbåten Avventura krysset kursen vår i natt fire nautiske mil foran oss. Snakket med dem på VHFen. Alt vel der ombord også.

Vi har det bare bra. Båt og utstyr funker igjen tilfredstillende. Og god mat har vi masse av.  I dag har vi en rolig dag på sjøen.  Send oss gjerne noen meldinger i ny og ne. Det setter vi pris på!

Og så har vi akkurat nå sett det første portugisiske krigsskipet.... mer om det senere..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar