fredag 13. mai 2011

Dag 14 - Plutselig er vinden tilbake. men..

13.05.2011 kl 12:00 UTC
Posisjon 35.08.92N 35.48.70W
Distanse seilt siste døgn 133nm (snitt 5,54 knop)
399,8 nm igjen i direktelinje til Horta/Azorene


 Etter tre dager med veldig lite vind – er vinden her igjen. Plutselig, på rett sted, til rett tid, med samme styrke og retning som værkartene våre har forutsagt i dagevis. Foreløpig er det ren østavind 8-10 sekundmeter. Men.. De tre nærmeste dagene skal den gradvis dreie nordøst og bli klin motvind for oss. Akkurat nå klarer vi å holde kursen direkte mot Azorene, 58 grader – med motorhjelp. Framdriften er laber, knappe 5 knop i motsjøen. Kunne nok klart  litt mer, men allerede nå med denne farta slår båten skikkelig ondt i de krappe bølgene som kommer nesten rett imot. Vi får nok bare smøre oss med tålmodighet. Sjansen er stor for at kursen vår etterhvert vil presses vest for Azorene. Så det er ikke utenkelig at vi på ett eller annet tidspunkt må slå om og legge kursen sør-øst en stund. Det blir det ekstra mil av. Men nå først skal vi bruke litt tid på å trimme seilene. Det gjelder å få presset skuta maks opp mot vinden uten at farta reduseres for mye..

Værruting
Mange av turbåtene vi seiler sammen med har en "værruter" som daglig sender værmeldinger og seilingsinnstrukser/forslag for videre seilas. Værruteren er gjerne en metereolog med seilkompetanse -eller omvendt. Tjenesten koster ikke rent få tusenlapper for en tur somme denne. De som bruker tjenesten virker å være kjempefornøyde og veldig imponert over værruterens presisjon når det gjelder det å forutsi vær og variasjoner i seilingsleden. Vi har vurdert om vi skulle kjøpe denne tjenesten vi også men kommet fram til at vi ikke ser noen grunn til å bruke penger på en slik tjeneste. Dette først og fremst fordi vi registrerer at de værkartene vi laster ned (vi har brukt UGRIB men bruker nå weather.mailasail.com) er akkurat like riktige og presise som værruterens, og med de samme usikkerhetsmomentene mht til varsler som går lengre tid framover. Dessuten er det noe med selve turopplevelsen som blir borte når man bare blir dirigert fra waypoint til waypoint sammen med en skokk andre båter. Et av dagens høydepunkter for skipperen her ombord er å laste ned værkartene for en uke framover og dertetter planlegge / justere på videre seilingsstrategi.  Det gjelder å unngå uønsket vær ved å seile utenom, om det lar seg gjøre, og det gjelder å posisjonere seg riktig fra dag til dag slik at man har best mulig bør hele veien fram. Det å sette seg inn i nye ting, i dette tilfellet metereologi, samt det å lære seg å bruke nye verktøy er jo  også en tilfredsstillelse i seg selv.

Så ..så lenge værruterne ikke er i stand til påvirke været eller bestemme været på noen måte - så er vi mer enn gjerne våre egne værrutere her ombord.

Alt vel her. Ha en fin og humpefri dag der hjemme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar