lørdag 7. mai 2011

Dag 8 - god vind og fart!

07.05.2011 kl 12:00 UTC
Posisjon 29.12.95N 5o.20.12W
Distanse seilt siste døgn; 145 nm
1212 nm igjen i direktelinje til Horta/Azorene


Utpå ettermiddagen i går kom vinden tilbake og vi har seilt meget godt siste natt og i dag formiddag. Vinden har perfekt retning fra NNV og blåser sånn ca 9-11 sekundmeter. Det betyr at vi har vinden inn aktenfor tvers. Med halvt storseil og 2/3 genoa gjør båten god fart, 6-7 knop, og uten krenging. Men med vind kommer det også bølger. Vi har nå 2-3 meters bølger (+ svell) inn samme vei som vinden. Det gir noe humpete føre og er årsaken til at vi ikke seiler 7-8 knop. Slik vi seiler nå sitter vi tørt og godt og nyter det fine været.

Vi er ganske alene på havet her vi seiler. Foruten de portugisiske krigsskipene i farvannet ser vi bare en sjelden gang et lasteskip eller en "fiskebåt" på tur over havet. De andre norske båtene som seilte ut fra St.Martin og BVI samtidig som oss ligger ca 120-180 nautsiske mil sør til sørøst for oss. (de har samme værruter og havner derfor i klyngeseilas – vi er våre egne værroutere/navigatører – skal komme inn på det i en senere blogg).

"Fiskebåter" ja.. Det krysser mange store tilårskomne fiskebåter over havet. De har fiskeutstyr på dekk, ingen flagg, ingen (iallfall ikke godt) synlig navn/identifikasjon og sender ikke AIS-signaler. Mistenkelig. Muliggens ikke bare fisk i lasten der.. I natt prøvde en – håper det var på skøy – å kjøre oss ned. Vi observerte den lenge på stødig paralell kurs med vår mot oss. På god avstand ser vi den røde lanterna og vet at den vil passere oss på babord side som sjøveisreglene sier den skal. For sikkerhets skyld styrer vi enda mer styrbord så langt seilføringen gjør det mulig for oss. En nautisk mil foran oss endrer båten plutselig kurs rett mot oss. Vi forsøker å anrope via VHF – men får ikke svar. Man er ikke høy i hatten når en en 150 fots stålkoloss fosser mot på den måten. Vi er fortvilet, lyser opp i seilet for å gjøre oss ekstra synlig og tror faktisk vår siste time er kommet.. 100 meter fra oss endrer den heldigvis kurs igjen og passerer oss. Den gjør så  en 360 graders sving på siden av oss, sikkert for å gjøre det hele ekstra morsomt, før den drar videre vetsover på sin opprinnelige kurs. At manøveren mot oss var bevisst er vi i ettertid ikke i tvil om. Fisket gjorde den iallfall ikke i 12-15 knops fart. Kanskje var styrmannen full eller noe annet. Vet ikke. Om det var morsomt for han så var det ikke morsomt for oss. Håper den skipperen kjører sin egen skute og seg selv i senk snart. Vi er normalt godt synlige på havet, selv i nattemørke. Båten har stor radarreflektor og lanterner som foreskrevet. Nå har vi også lest instruksen på signalskuddene – og de ligger lett tilgjengelig i cockpiten. Den største faren på havet er nok ikke bølger og vind – men andre rare folk og de båtene de seiler.

Foruten denne støkken er vi i alle tiders turmodus. Slik seilasen går nå går tiden med på å trimme seil, studere værkart, sove og spise. Det humper for mye for andre sysler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar