onsdag 11. mai 2011

Dag 12 - For motor over stille hav

11.05.2011 kl 12:00 UTC
Posisjon 33.13.61N 40.37.82W
Distanse seilt siste døgn 129nm (snitt 5,4 knop)
663 nm igjen i direktelinje til Horta/Azorene

De gode seilvindene ser nå ut til å ta en pause på noen dager. Etterhvert, om drøye to dager, skal vi få godt med vind igjen, men da mer eller midt imot ifølge værmeldingene. Blir spennende å se hvor 17.mai skal feires. Ifølge optimistiske utregninger skulle vi kunne være fremme og i land på  Azorene tidlig 17.mai morgen. Dette om vi klarer 5 knops snittfart direkte på målet. Vinkelen på motvinden vil avgjøre – og selvfølgelig dieselbeholdningen. Det hadde uansett vært artig å overvære 17.mai-feiringen i Horta.

For motor på sparebluss (1600-1700 omdreininger) går vi i knappe 5 knop så lenge ingen bølger eller motvind bremser. Med sjøer imot og litt motvind er vi raskt nede under 4 knop. Har vi derimot en liten støttevind sånn som nå (2 m/s fra NV) får vi raskt en knop ekstra med fulle seil oppe. Det er ingen bølger på sjøen idag, bare små krusninger i den lette vinden og lange slake havdønninger – sikkert hundre meter mellom hver topp. Det er relativt varmt, 25 grader, og solen bryter akkurat nå, klokken ett her ombord, igjennom skydekket.

 Delfinene trives svært godt foran baugen på båten

Og så har delfinene endelig kommet tilbake! Det har vært smått med delfiner i Karibia. Men i går kveld og i dag tidlig har store flokker vært på lange visitter. Delfiner er alltid koselig selskap. Hval har vi også observert, riktignok noen hundre meter fra båten. To store hvaler, muligens i vårkåt lek. Hvalarten skal vi artsbestemme når vi finner igjen hvalplansjen vi har med oss – men som nå er sporløst forsvunnet. Skipperen tror Elin har kastet den på sjøen – beskylder henne for det iallfall. ..kan ikke se noen annen grunn til at den har blitt så borte..

Seilas siste døgn; 22,5 motortimer med seilene oppe for å fange opp de små vindpustene som er; 1-4 sekundmeter vind fra NV-NNØ. Vi holder kurs mot Horta stort sett hele tiden, men viktigere for oss nå er å avansere flest mulig nautiske mil østover for å få mest mulig romslig vind mot Horta når nordøsten kommer. Vi seiler derfor den retningen som gir størst fart i forhold til de små vindene vi har - på kurs (58grader) eller maks rett østover (90 grader).

De siste 5 dagene har vi ikke sett noen andre seilbåter, bare ett og annet container-/laste-skip. De andre norske seilbåtene er øst og sør for oss. Ifølge rapportene vi mailer mellom båtene hver morgen er Avventura nærmest, 80 nautiske SSØ.

Ellers er alt vel med båt og mannskap i dag også. Ha en fortsatt fin maidag der hjemme!

2 kommentarer:

  1. Gratulerer med dagen som var den 15. mai. Hanne og Bjørnar fikk en liten velskapt gutt den 14.mai. Ha en fortsatt god tur.

    SvarSlett
  2. Hei til dere begge glemte å skrive hvem som sendte kommentaren. Hilsen og klem fra Ingeborg og Gunnar

    SvarSlett