onsdag 1. desember 2010

Dag 11 - Passatvind og adventstidSendt fra satelitttelefon;

Posisjon 01.12.2010 kl 12:00 Lokal tid:
Nord; 15º 16' - Vest; 30º 05'
Seilt distanse siden Las Palmas 1191 nautiske mil

Det å seile vestover er som å oppleve en nordisk vår - kveldene blir merkbart lysere og lengre for hver dag. Desverre blir morgenene tilsvarende mørkere. Det ble derfor besluttet under skipsråd i går å
stille klokka tilbake en time. Stiller vi ikke klokka underveis kan vi jo risikere å komme fram til St.Lucia med jetlag.. i tillegg at det blir tull med middagstid samt første og siste nattevakt underveis. Vi er nå to timer etter norsk tid. Sola går nå ned for oss klokken 18:30, tilsvarende 20:30 norsk tid. Strengt tatt skulle vi ha stilt klokken ytterligere en time tilbake i dag da vi passerte 30º vest, men vi innfører sommertid for den tidssonen. Her er vi utenfor enhver regjeringsmakt og bestemmer sånt selv. Greit med litt lys utover kveldene.

I dag 1. desember startet vi dagen med frokost som vanlig - og adventskalender. Silje har pakket inn 24 små pakker som ble overlevert på Gran Canaria. Dagens lille store overraskelse var en boks med pepperkaker. Kjempeartig, kommer godt med, det er ikke mye juleaktiviteter eller annen julestemning i omgivelsene her. Adventskalenderen blir nok et daglig høydepunkt i ukene fremover. Adventskalender med sjokoladeinnhold har definitivt ikke vært noe å satse på her, ville blitt en klisjete affære med 30 varmegrader under dekk både dag og natt.

I dag har vi endelig funnet passatvinden - den stødige østavinden som blåser fra øst til vest på tvers av Atlanterhavet på varierende breddegrader her i sør. Så stødig vil den nok ikke være de første dagene men det ser lovende ut på langtidsvarslene. Vi må bare seile enda ett lite stykke lengre syd for å få litt grei styrke på den.

Akkurat nå blåser den 5-6 i meter pr sekund styrke, og vi gjynger avgårde på rett skjøl i drøye 5 knop med full genaker og storseil. Når vinden kommer rett bak fra som nå bør vi nok ha 9-10 sekundmeter for å skufle avgårde i 7-8 knop. Vi har nå fått montert en kasteblokk på genakerstaken - og det ser ut til at problemet med gnaging og slitasje på tauverk er redusert betraktelig. Takk til bloggleser Betty Nielsen som
tilbakemeldte denne løsningen etter at vi nevnte problemet i en tidligere blogg.

Ellers er alt vel. Aleksander kommenterer at han nå begynner å få en viss forståelse for hvordan frihetsberøvelse og fengselstraff egentlig oppleves. Men det ser ikke ut til at opparbeidelsen av den nye innsikten har tynget han noe spesielt.

2 kommentarer:

 1. Adventskalenderpakke hørtes ekstra koselig ut langt ute på havet det blå. Her kom fleece-klær godt med da Even åpna sin første pakke i dag - fortsatt 10-15 speik her hjemme..... Fortsatt god tur!

  SvarSlett
 2. Hei
  Veldig hyggelig å høre at tipset kom til nytte,man skal alltid hjelpe hverandre om man kan.
  Fortsatt god seilas mot det varme ville vesten:)
  Hilsen Betty N

  SvarSlett