lørdag 4. desember 2010

Dag 14 - søppelhåndtering ombordSendt fra satelitttelefon;

I dag har vi seilt med en lett bris i ryggen. Storseil og genoa er spredd ut til hver sin side av båten. Over oss har solen skint i hele dag. Skyene har dratt seg til side og omkranser nå kun horisonten. Når vi seiler slik med vinden er det nesten vindstille ombord. De 30 varmegradene fra sola kommer derfor til sin fulle rett. Vi har sittet døsig bak i båten, lest, hørt på lydbok eller lyttet til musikk på øret. Det er heller ikke noe arbeid med seiltrim eller styring når vi seiler slik. Seilene ble satt i morges og slik kan de stå inntil vinden måtte finne på å dreie. I følge værmeldingen skal den ikke dreie den nærmeste uka. Bjarne (autopiloten) trives veldig godt på en slik kurs og gjør hele styrejobben selv.

I ettermiddag, når solen dreier mot vest og forsvinner bak seilene og gir litt svalende skygge bak i båten, blir det tid for hverdagslige gjøremål igjen. I dag søppelhåndtering. Det er en liten utfording i det å unngå lukt i denne varmen samtidig som man ikke skal forurense havet unødig. Utfordringen er plast, plast med matrester på. ..og plast skal som kjent ikke kastes på havet. Vi vasker derfor skitten plast i sjøvann, lar det renne av seg og putter det inn i tette poser/kanner. Melkekartonger og juicekartonger likeså. Men mye kaster vi også overbord; som foreksempel matrester og tørkepapir. I tillegg går blikkbokser, brusbokser og glass overbord. Boksene og glassene fylles med vann før vi kaster dem slik at de synker direkte. Ut fra et gjenvinngsperspektiv ikke optimalt, men vi tenker som så at disse beholderne sikkert vil komme til nytte der nede på 4000 meters dyp. Disse kan jo bli trygge og beskyttede krypinn for de sikkert fortsatt mange uoppdagede småkryp der nede.. All annen søppel presser vi ned i de tomme pringlesboksene til Aleksander. En boks rommer hele 2 dagers søppel. Ellers så er kildesortering på båttur noe utfordrende. For hver ny havn vi kommer til er systemene forskjellige slik at det vi har sortert ofte havner i samme dunk likevel. Men vi gjør så godt vi kan.

I kveld, ved solnedgang, blir det spekemat til middag. Spansk spekeskinke med eggerøre, melon og pariserloff til -.. hvis ikke en fisk skulle slumpe til å bite på kroken de nærmeste timene da..

Fremdriften i dag har ikke vært all verden, men det gjør ingenting - det er godt og romslig i "tidsklemma" vår nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar