mandag 6. desember 2010

Dag 16 - Regnbyger og god seilvindSendt fra satelitttelefonen;

Posisjon 06.12.2010 kl 19:45 UTC:
Nord; 13º 45 ' - Vest; 41º 29'
Seilt distanse siden Las Palmas; 1891 nautiske mil
Gjenstående direktelinje til St Lucia; 1133 nautiske mil

Endelig har vi fått god vind i seilene og skikkelig framdrift. Siste døgn logget vi 150 nautiske mil - den lengste ettdøgnsetappen hittil. Vi har i dag hatt mellom 8 -13 sekundmeter vind fra nord-nordøst. I perioder har vi ligget helt oppe i 8-9 knops fart i den friske vinden.

Vi har idag hatt overskyet vær og mye regn. Det er bare forfriskende å bli skikkelig blaut av ferskvann igjen. Kaldt er det iallfall ikke. Det å være inni båten når det regner er ikke noen god løsning når luker og ventiler skalkes. De 30 varmegradene inni båten er konstant og med stillestående luft i tillegg oppholder man seg ikke under dekk lengre enn man må. Med økende vind blir det også mer bølger. Det skvulper ikke mye sjø over båten, men med den farten vi gjør nå og med sjøene inn fra siden kommer det rett som det er en saltvannsdusj flygende. Til natten skal vi legge oss på en romsligere kurs, reve inn seilene litt og ta det litt roligere. Da kan vi igjen åpne luftelukene slik at det skapes en svalende bris gjennom båten som det går an å sove i.

I formiddag hadde vi i lang tid en flokk småhval på besøk. Vi har ikke klart å identfisere hvilken type. De var svarte og 3- 4 metert lange. De oppførte seg på mange måter som delfiner, svømte på kryss og tvers
under, foran og bak båten. Det var litt nervepirrende å se de store dyrene svømme rett mot båten i overflaten, for så å dukke og forsvinne under. Roret på båten er på ingen måte konstruert for direkte nærkontakt med hvaler. Men dyrene hadde tydeligvis full kontroll.

Vi ble i ettermiddag tatt igjen av den norske båten "Friheten". Det er andre gang vi siden vi forlot Las Palmas at vi har hatt en annen båt i så umiddelbar nærhet at vi har klart å identifisere den. Selv om det på tracking-kartene på internett ser ut som båtene er i en klynge, så ser vi sjelden og bare sporadisk de andre båtene fra vårt ståsted her ombord - og da bare som fjerne seil eller lanterner i horisonten. Det at vi ble tatt igjen av "Friheten" var ikke noe nederlag. Vi tåler å bli tatt igjen av en Hallberg Rassey 54. Rart at vi i to uker har klart å ligge foran.. Det var også tilfredstillende å se at også 54 fots båter hiver og kaster på seg i sjøene - ikke bare vår vesle 36-foter.

Ellers har Elin i dag, til tross for urolig og ustabil bysse, fått baket en ny porsjon med rundstykker. Aleksander har gjort fint lite og Rolf har øvd seg på håndstyring av båt gjennom bølgene. Bjarne (autopiloten) jager litt vel mye fram og tilbake når han skal håndtere båten på egen hånd med mye seil i rullende sjø.

Vi går nå inn i en ny natt her ute på havet. I natt skal Elin ha vakt fra kl 21-24, Aleksander fra kl 00-03, Rolf fra 03-06 og Elin igjen fra 06-09. I morgen forskyver vi vaktene. På dagtid er det litt mer fleksibelt, alle er jo stort sett ute hele tiden såfremt man ikke er nede å baker brød eller tar seg en lur før/etter nattvaktene.

Vi er nå kjempefornøyde med at skuta gjør god fart igjen - direkte mot målet. Kanskje er vi framme om 7 - 8 dager allerede!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar