lørdag 25. desember 2010

Jul på Bequia

Jul på Bequia er ikke som jul hjemme.. Her er julen varmere, lysere og på alle måter anderledes. ..men på ingen måte noen dårligere jul for det!

Julegrøt på lille julaften spiser man også på Bequia. Båten er julepyntet, ikke ulikt den pyntingen man finner i norske hus og hytter hjemme. Juletre mangler - men granbarguirlander under sprayhooden gjør akkurat samme nytten!

 Også på Bequia vasker man seg til jul. Man venter derimot til sent på julaften før man tar det avsluttende vaskebadet. Man svetter seg  jo ellers ut hvis man tar det for tidlig.

 Forfriskende med 30 varme varmegrader i vannet.

 På tur til julefeiring på stranda. Klokken 16 er det servering av julegløgg. Båtene er ankret opp i Admirality Bay. Ca 30 norske båter i tillegg til båter fra mange andre nasjoner.

Alle båter stiller med ingredienser til julegløggen. Denne selges så til inntekt for et barnehjem her på øya. Et barnehjem for barn mellom 0 og 2 år uten familie. I tillegg gjennomføres det auksjon av mange gaver som innbringer enda mere til det samme barnehjemmet. Flere båter har gjort en kjempejobb med å organisere dette, og den norske båten MAD (Make A Difference) må berømmes spesielt for sitt engasjement. Kjempeartig for oss andre å kunne stille opp med å bidra. Øya har ytre kvaliteter som et paradis, men for de vanskeligst stilte her fortoner den seg nok helt anderledes. Dette er de norske seilernes takk for å få låne øya noen juledager. Dette er heldigvis blitt en god tradisjon som taes vare på fra år til år.

 Det er langt mer behagelig med varm sand og lunken salt sjø mellom tærne på juleselskap enn rimfrost og skaresnø...  ..og ikke for å snakke om alle de flotte juleantrekkene..

 
 Ett lite tradisjonsbrudd.. Julegavene pakkes opp før julemiddagen.. Vi fryktet ellers at vi ville være langt inne i første juledag før vi var tilbake i båten etter julemiddag på stranda (det stemte).
 
 Julemiddagen tilberedes av lokale kokker. (det er veldig vanskelig å ta bilde avde lokale folkene her  i mørket..)

 Masse julestemning!

Alle båter har bidratt med pynt til juletreet. Det ble et kjempefint tre, med glitter, lys, norske flagg og alt som hører med til et orntlig juletre. Her er innsamler- og pyntegjengen samlet foran treet.

Første juledagstur.

Videre planer:
Vi blir et par dager til på Bequia. Så drar vi til revene på Tobago Cays og ankrer opp noen dager.Tobago Cays skal visst være indrefileten av Karibia. Et vernet havområde med rev, små palmeøyer, skilpadder osv. Så må vi på en eller annen måte få Aleksander tilbake til Saint Lucia før 6.januar hvor han har fly hjem. (blir nok å finne noe lokalfly opp dit - rute-båter ser det ut til å være lite av mellom "landene" her).

Vi har så smått begynt å sysle med tanken på en alternativ reiserute hjem; østkysten av USA til New York, videre til New Foundland, via sørspissen av Grønland, Island og Færøyene og så hjem..  Ruten er omtrent like lang i nautiske mil som den opprinnelig tenkte ruta via Bermuda, Azorene, England og hjem. Fordelen med nordruta er kortere havstrekk og flere spennende steder. Ulempen er muligheten for tøffere vær. Men det er jo opplevelser vi søker... Så har noen lyst å være mannskap på skikkelig spennende tur i Eirik Raudes farvann - så si i fra - vi har lugarplasser ledig! Event mannskap trenger ikke være harbarkede seilere, godt humør og god tålmodighet til å speide etter "growler is" på lange nattevakter er kjempegode egenskaper som kvalifiserer mer enn godt nok.

I tilfelle vi tar nordruta så  blir det å bruke Januar og februar her nede i solrike Karibia, bruke deler av mars og april på tur opp USA. Mai, juni (og kanskje litt av juli) på Grønland, Island og Færøyene...

...verden ligger visst foran våre føtter...
Det er bare utrolig hærlig å være på tur!!


1 kommentar:

  1. Her hjemme er vi ferdig med den første delen av julefeiringen.I dag får vi besøk av Mamma, Tore og Otto. Ellers har vi det bare fint, og det ser det ut som dere har også. Blir litt sjalu av det gode været dere har. Ellers ønsker vi dere alle en fortsatt god jul og godt nyttår.
    Mange julehilsner fra
    Liv og Viggo

    SvarSlett