søndag 5. desember 2010

Dag 15 - Hvor langt er egentlig 1700 nautiske mil?

Sendt fra satelitttelefon;

Posisjon 05.12.2010 kl 17:50 UTC:
Nord; 13º ' - Vest; 38º 45'
Seilt distanse siden Las Palmas; 1715 nautiske mil
Gjenstående direktelinje til St Lucia; 1298 nautiske mil

Vindene skifter visst hele tiden her ute på havet - og ikke alltid som de meldes. Sist natt var en virkelig rotevindnatt. Det båste alt fra ingenting til bare bittelitt. Hver gang tanken om å slå på motoren meldte seg så kom det et brukbart vindpust fra en eller annen retning. Det ble til at vi seilte hele natten - veldig sakte. Slik seiling er den mest arbeidssomme. Hive seilene over fra den ene til den andre siden, flytte spribom, stramme og slakke på skjøter. Det blir også lite nattesøvn av slikt. Etterhvert ble vi tatt igjen av båter som gikk for motor - så vi burde vel ha satset på motor vi også denne natten. Det bråker veldig i båten når vi seiler i lite vind ute på havet. I den evige gjyngingen står seilene og slår inn i vantene, bomm og spristake rykker og napper i sine oppheng og fester. Det er mye stødigere og stillere når det blir litt konstant vindpress i seilene.

I dag har vinden tatt seg opp til skikkelig vindstyrke - frisk bris aktenfor tvers - og vi gjør endelig god fart direkte mot målet. Litt uvant å seile slik igjen. Virker nesten litt voldsomt. Vi får håpe at bølgene og dønningene som vi nå har inn på tvers etterhvert blir med seilretningen, det vil bidra til roligere bevegelser i båten.

Vi registrerer ut fra meldinger vi får på satelitttelefonen at vi fortsatt hevder oss rimelig bra i seilasen. Det er mange båter bak oss nå som er både større og adskillig bedre utstyrt med nyere og mer avansert seilgarderobe enn vår båt. Så vi må nok ha gjort noen riktige valg i forhold til rutevalg i starten på overfarten.
Seiling er ikke bare fart, det er også taktikk.

Vi har nå seilt over 1700 nautiske mil de siste 14 dagene. Hvor langt er egentlig det? En måling på kartplotteren viser at det er den er samme avstanden som direktelinjen (storsirkellinje) fra Trondeheim, via
Moskva ca halveis, til godt inn i Kazakstan ved det Kaspiske hav i Asia! Vi har med andre ord tilbakelagt en brukbar strekning på 14 dager - til tross for lite og varierende vind.

I dag har det vært mye skyer på himmelen, noen regndråper innimellom, og heldigvis også noen perider med sol. Temperaturen har droppet ned til bare 28 grader.

Snart blir det middag; i dag Toro minestronesuppe - supplert med ekstra makaroni, løk samt hermetiske pølser og kjøttboller. Suppeposene ble pakket ut av adventskalenderen i dag tidlig. Silje har tydeligvis god teft for hva som slår an i en adventskalender midt ute på havet.

Ha en fin andresøndagiadvent alle sammen. Vi har endelig fått fart på seilingen og har ingenting å klage over!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar