søndag 28. november 2010

Dag 7 - 8 Fra lite vind til motvindSendt fra satelitttelefon;

Posisjon 28.11.2010 kl 12:00 UTC:
Nord; 17º 50,7' - Vest; 25º 20,1'
Seilt distanse siden Las Palmas 828 nautiske mil

Vi har i dag vært nøyaktig en hel uke på havet. Ca 40 nautiske mil sør for oss ligger Kapp Verde-øyene. Vi ser dem ikke i det disige solskinnet vi har nå. Drøyt 500 nautiske mil bak oss ligger Afrikas kyst, og drøye
2000 nautiske mil foran oss ligger St.Lucia i Karribien. Etter våre beregninger ligger vi nå 1-2 dager etter skjema på 21 dagers overseiling. I tillegg er værbildet foran oss ganske rotete utover uken... Vi seiler akkurat nå i skarp kryss opp mot vinden - i vest-sørvestlig retning. Båten blir veldig mye på skrå i slik vind og bølgene mot baugen blir ganske så markante. Værmeldingen sier litt mer av slik vind nærmeste døgn. Heldigvis er vi nybadede og nydusjete etter et atlanterhavsbad i dag tidlig mens sjøen ennå lå speilblank. Dusjen besto av to kopper ferskvann hver for å skylle bort saltvannet fra kroppen.

De to siste dagene har vært preget av lange perioder med veldig lite vind - og heldigvis også lengre perioder med helt grei seilvind. Det er rimelig arbeidsomt å seile i svake vinder. Seilene må justeres hele tiden for å dra maks nytte av de skiftende vindblaffene. Den minst effektive vindretningen med lite vind er vind rett bak fra. Med 3 -4 sekundmeter platt lens beveger båten seg knapt i ett par knop. Samme vind 90º fra siden gir gjerne 5- 6 knop med turbotrimmet gennaker. Det er det siste som har berget en viss fremdrift for oss, og da blir det gjerne at man også seiler enn litt avvikende kurs enn rett på målet. Motor har vi kun brukt når det ikke har vært framdrift i det hele tatt. På en uke nå har vi gått for motor i 20 timer. Det betyr at vi fortsatt har over 100 timer igjen på tankene - og det vil nok komme veldig godt med. Hører på VHF-en at mange båter nå drar innom Kapp Verde og bunkrer mer diesel som en følge av værutsiktene videre framover. Vi skulle gjerne hatt en 100 liter til vi også, men gambler på at vi etterhvert får bedre vind - og hvis ikke så får vi bare ligge å drive til den riktige vinden kommer... Mat og drikke har vi i allefall nok av - men vi har ingen skikkelig julemiddag ombord.

Ellers forløper dagene ombord helt greit. Middagene, nattvaktene (!) og frokosten er blitt de faste holdepunktene i tilværelsen. Været er varmt med 27 grader både i luften og i vannet. Fisket har vi foreløpig stoppet litt opp med. Vi drar opp småfisk stadig vekk, men de store fiskene biter bare på når vi seiler med full seilføring i 6 knop. Det går faretruende mye snøre ut av snella før vi får stoppet båten, noe som må kompenseres med mye brems på snella før de siste 50 meterene av det 500 meter lange snøret tar slutt. Vi har mistet to verdifulle wobblere på den måten nå. Men vi begynner å få god trening i å svinge båten opp i vinden og stoppe den opp når snella hviner. Vi skal nå "lade" opp ei ny havfiskestang med lengre snøre, kraftigere snøre og skikkelig vaierfortom (Aleksander sin julegave fra oss før vi dro fra Las Palmas).

Selv om storfiskene mangler er det ikke noe galt med matstellet. Fredag var det hjemmelaget Pizza, Lørdag var det biff, og i dag blir det nok noe enkelt - eller noe med ingredienser som ikke ruller. Ellers så er vi nå inne i den store bananspisedagen, alle bananer har visst modnet samtidig idag. Heldigvis ble det ikke på samme dag som alle mandarinene modnet - det var i går.

Vi jobber oss videre vestover og det er ingen sure miner ombord. Alle ønsker vi nå å finne den berømmelige passatvinden som skal kunne frakte oss framover med litt beineren båt og med klukking rundt baugen i stedet for stampende sjøsprut.

Ha en fin førstesøndagiadventsdag alle sammen. Adventsstjerne glemte vi å ta med oss, og adventslysestaken vil ikke kunne holde seg på bordet i dag. Det blir nok heller å se på alle de tusen adventsstjernene som daglig tennes under nattevaktene istedenfor. Ikke noen dårlig adventsstemning det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar