onsdag 24. november 2010

Dag 4 - Rolig og fin dag på havetSendt fra satelitttelefon;

Posisjon 24.11.2010 kl 12:00 UTC:
Nord; 22 grader 27,4 minutter - Vest; 19 grader 13,15 minutter
Seilt distanse siste døgn; 130 nautiske mil

Etter en fin nattseilas i 6-7 knop i fullmånelys og for gennaker (joda, gennaker om natten strider mot det jeg skrev i går) har nå vinden løyet til kun 2-3 sekundmeter og vi beveger oss bare i noen få knop framover. Bølgene er borte, sola skinner fra skyfri himmel og gir oss 25 svale varmegrader på dekk. Vi lider altså ingen nød.

Det er bemerkelsesverdig mye å fylle tiden med på båt. Vi har enda ikke fått tid til å åpne en bok. Hovedaktivitetene er rorvakt, matlaging og nattesøvn. Tilleggsaktivitetene er seiltrimming, småfiksing, oppvask, søppelvasking (!), prating eller bare det å se utover havet og ikke gjøre noenting.

Vaktene har vi delt opp slik at vi er 3 timer på vakt hver. Det gir 3 timer på og seks timer av under normale forhold. Døgnet rundt. Vakt er ikke noe annet enn å ha ansvaret for at det kastes et blikk på omgivelsene med gjevne mellomrom og at Bjarne (autopiloten) holdes med selskap i tilfelle han skulle finne på noe tull - det er det heldigvis veldig skjelden han gjør.

Eneste praktiske utfordring så langt er at bølger, vind og seilbevegelser sliter voldsomt på enkelte tau. Dette krever en del justeringer av blokker og skjøtepunkt. Den største slitasjen er framme i gennakerstaken som vi har montert framme i baugen. Her har gennakernedhalet nesten blitt gnagd tvert av flere ganger allerede. Foreløpig har vi kuttet bort den slitte enden, men en halv meter tau hver dag kan vi ikke fortsette å kappe bort - da er tauet for kort allerede før denne uken er omme. Har forsøkt å beskytte med tape og vannslange rundt tauet men det gnages like fullt. Har nå smurt inn tauenden med grease og håper det hjelper. Gennakeren er det viktigste seilet vi har mht god fremdrift så det må vi holde igang.

I dag ser vi bare ett par båter i horisonten rundt oss. Slår vi på radaren ser vi riktignok at det er mange flere båter både foran, bak og på sidene. Men radaren ser lengre enn øyene våre. I dag blir det nok avansert middag ettersom sjøen er så rolig. I går hadde vi bare hvitløkstekt svinefilet med ris og sursøt saus.
Skal nå etterpå slenge ut dorgesnøret og se om vi får noe fisk. Det rapporteres over VHF fra de andre norske båtene i området at det stadig trekkes opp doradoer.

Takk til dere alle kjente og ukjente som har sendt iridium teksmeldinger. Kjempeartig med livstegn og tilbakemeldinger utenifra - så fortsett å sende meldinger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar