tirsdag 7. september 2010

Ria de Muros og Santiago de Compostela

Nordvestkysten av Spania er oppstykket av mange ”Rias” – store bukter/små fjorder. Inne i disse Riasene er det flere små byer. Fiske i tillegg til turisme synes å være livsgrunnlaget. Vi befinner oss nå i en slik Ria – Ria de Muros, og den lille byen vi ligger ved heter, ikke overraskende, Muros.

Hvor langt vi havner på hvert strekk og hvor vi blir værende over lengre tid blir avgjort av kun to faktorer; (1) været og (2) om plassen vi er kommet til er av en slik karakter at vi vil bli eller om det er verdt å trosse eventuell motvind for å komme videre. Det er i noen dager meldt skiftende og urolig vær, vind av varierende retning og styrke og perioder med regn. Når da Muros er en liten og sjarmerende plass ser vi ingen grunn til å dra videre før stødig nordavind igjen skal oppstå senere i uken. Vi har funnet oss en trygg bøye som vi har knytt oss fast i – anker kan være litt utfordrende når vinden snur flere ganger i døgnet sånn som nå.

I går (mandag) forlot vi skuta i fortøyningen og tok en pilgrimsavstikker til Santiago de Compostela. De sju milene tilbakela vi med buss. Tenkte først vi skulle gå av en bussholdeplass før slik at vi kunne komme gående til byen som så mange andre. Men det begynte å regne, i tillegg ville det med tanke på tilbaketuren være sjekt å vite hvor buss-stasjonen var, og dessuten kom vi jo egentlig fra feil retning – altså mange gode grunner til å ikke utsette oss for den fysiske anstrengelsen. Vi får ta vandringen, hele veien fra Frankrike, en annen gang…

Vårt besøk i pilgrimsbyen ble preget av uhorvelig mye regn. Paraplyer var bare til liten hjelp, bidro kun til å holde hodet tørt. Sammen med en del tusen andre turister og pilgrimsvandrere fikk vi allikevel sett oss omkring. Inne i katedralen pågikk det en messe med - antagelig - veldig prominente og viktige gjester tilstede. Det siste tolker vi ut fra medieoppbudet, alle dressene og slipsene og den oppglødde folkemengden som var veldig henrykte over forsamlingen da de kom ut.

I dag tirsdag har vi båtdag. Dvs ingen hast med å stå opp så lenge regnet har trommet ned i båtdekket, stått opp når sola begynte å vise seg, tatt en lang frokost, puslet med forefallende ting som for eksempel dovask og å skrive blogg, lest, sittet ute i solen når det har gått an osv. Elin liker slike dager veldig godt.  Etter hvert blir det å ta gummibåten over til land, finne seg en plass med netttilgang slik at vi kan få oppdatert denne bloggen og få lastet ned nye værmeldinger.

Ellers er vi (Rolf) akkurat nå på en og samme tid gått tom for både snus og melk (oppbunkret engelsk melk som er like god som norsk melk). Prøver nå å venne meg til spansk melk, men at den ikke er i kjøledisken når du kjøper den og at den i tillegg er holdbar i 5 måneder framover gjør en litt skeptisk. Men det skal nok gå bra – verre blir det med snus som overhodet ikke er å oppdrive her… 


Vi forlater La CorunaFiskebåt på havetFin seilbør forbi Cabo Finisterre

En dag med fin seilbør og god fremdrift

Til ankers og selvfisket fisk til middag. Ikke mer eksotisk fangst enn makrell.

Zita til ankers utenfor byen Muros

Da begynner omgivelsene å se riktig ut...


Alle byer byer har strandpromenade. Her samles folk om kveldene.


Bilder fra vår tur til Santiago de Compostela:

Slik fortonte vårt besøk i Santiago de Compostela seg.. masse regn og paraplyer.

Elin foran katedralen i Santiago de Compostela


Inne i katedralen

Hvem er denne mannen? ikke vet vi, men alle spanjoler var kjempehenrykte over å se han.
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Hei.
    Følger den fine bloggen deres med spenning. Takk for at dere tar dere tid til å oppdatere oss landkrabber om eventyret dere har lagt ut på. God tur videre!

    SvarSlett
  2. Takk for det! Tilbakemeldinger som dette inspirerer oss bare til å fortsette bloggingen!

    SvarSlett