søndag 19. september 2010

Ankommet Lisboa

Vi er nå ankommet Lisboa, og første fase av vår seiltur er på en måte gjennomført - den fasen der vi seiler alene uten mannskap. Det har gått helt fint å krysse både Nordsjøen, Irskesjøen og Biscayabukten med kun oss to som mannskap. Her i Lisboa skal vi plukke opp nytt mannskap, Leif Johansen - Elins bror. Vi har brukt dagen på å rydde plass i akterlugaren til vår nye matros.


Oppover elven Rio Teio - mot Lisboa

Portugal og Portugalkysten er anderledes enn de andre landene vi har seilt igjennom til nå. Spesielt er det at kysten er helt åpen mot storhavet, ikke en eneste øy, fjord eller bukt som beskytter mot havdønningene fra Atlanterhavet. Bare der en større elv renner ut i havet er det satt opp molo og etablert havneforhold for andre båter enn de som kan dras opp på land. Dette betyr at det blir relativt lange dagsetapper når vi dagseiler slik vi har gjort den siste uken. Vi legger ut fra havn rett etter at vi har stått opp og ankommer neste havn ved eller rett etter mørkets frambrudd. Etter Porto har vi  ankret opp i Rio Aveiro, vært innom på nattbesøk i Nazare og Cascais.

Neste gang vi seiler Portugalkysten skal vi gjøre det anderledes. Plukke ut et par havner - og så dag/nattseile mellom dem, for så å kunne bruke litt lengre tid på land. Slik vi har gjort det nå blir det stort sett å sove ved land og så seile hele dagene uten å se så mye land. Vi må seile relativt langt ute for ikke å havne i brenningene eller i strømbakevja som visstnok går langs land.

En annen særegenhet med Portugal er myndighetenes tilstedeværelse. Gjennom områdene vi har seilt før har det bare vært å stikke innom havnekontoret, registrert og betalt og så har alt vært i orden. Første havn i et nytt land riktignok litt mer omstendelig med fremvising av pass og skipspapirer. Her i Portugal er det omstendelig i hver havn; et omfattende skjema må fylles ut ved hver stopp. Pass og skipspapirer fremvises, forrige og neste anløpshavn registreres osv. Og så blir vi sendt rundt med gjenparter av dokumentene til andre kontorer; GNR-Brigada Fiscal (skatt/avgifts-brigade?), Policia Maritima og Alfadenga (toll). Vi har hatt tollere ombord i båten og blitt sendt til Policia Maritima for innhenting av papirer. Det siste tror vi bare var tull fra tolleren som ikke forsto Norges assosierte medlemskap i EU. Men vi krangler ikke med offentlige tjenesmenn. Hver gjestehavn har alle myndighetene lokalisert på plassen, og alle etatene har egne tjenestebåter som er ute og patruljerer, i havnen og på ankringsplassene, der blar de i sine papirer, noterer og registrerer. Et lite gufs fra Portugals diktatur- eller sosialist-fortid?


25.april-bruen - Bygget den 25 april kanskje? Vet ikke skal  finne det ut..


Vi har funnet oss havneplass oppe i elven Rio Teio, så og si midt i sentrum av Lisboa og nesten rett under 25.april-broen. Akkurat her blir vi nok ikke veldig lenge - føler det som at vi har vært på nattklubb i hele natt. Rytmene fra bassanleggene henger fortsatt i kroppen og broen høres ut som en bikube med alle bilene som kjører over strekkmetalldekket.


Å se fiskebåter ute på feltet i norge er en sjeldenhet - her i Spania og Portugal kryr det av fiskebåter.På strekningene mellom hver havn blir det å lese seg opp med informasjon om farvannet og havnene underveis.Mannskapet på S/y-Zita  i byen Cascais. En fin liten by rett utenfor Lisboa. Hit blir det nok å dra etter at vi har plukket opp Leif.  Det var drøssvis av kjente og ukjente norske båter ankret opp i den lille bukta ved byenLisboas monument over landets store oppdagere- Portugisere vet å verdsette kultur. Skal bli spennende å se nærmere på dette de neste dagene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar