tirsdag 14. september 2010

Portugal - Porto


Noen vil ha det til at det å seile på langtur er å lure seg unna arbeid og plikter. Det er helt feil! Det er masse hardt arbeid og mange viktige plikter å følge opp på en tur som denne. En av de store arbeidsoppgavene er foreksempel det å skifte gjesteflagg hver gang man seiler inn i ett nytt land. Her byttes det Spanske med det Portugisiske. Det er altså ikke bare å komme her og komme her...


Vi liker Portugal – og det etter bare 9 timer på land her! Det kan kanskje ha noe med at portugiserne er tydelig veldig inspirert av Torbjørn Egner og prøver å kopiere Kardemommeby i måten å bygge hus på. Ikke noe dårlig utgangspunkt for trivsel det.

Da vi ankom sent i går kveld etter mørkets frembrudd ankret vi opp innenfor moloen her i byen Leixoes – rett ved siden av byen  Porto. Havnen her er en industrihavn – her dominerer containere, containerkraner og containerskip. Det at det jobber 3-4 borerigger innenfor moloen – med fulle nattskift - med borring, sprenging og graving har ikke hjulpet på å øke industrihavnidyllen. Så i dag tidlig måtte vi ha skipsråd – går vi videre eller hva gjør vi..?. Byen Porto har vi hørt utrolig mye fint om. Dit ville vi,  men der er det visst veldig dårlig med havneplass for sånne båter som vår. ..og går vi videre er vi liksom forbi. Vi  besluttet derfor å ta en natt til her i bråket, men har lagt oss litt lengre inn i en marina, fortsatt bråkete, men det går bra – må bare se byen Porto. En franskmann vi traff på brygga i Falmouth beskrev to plasser han absolutt ikke ville seile forbi; Henningsvær og Porto!

Så i dag har vi tatt bussen til Porto – Portugals nest største by og kjent for blant annet portvinen , elven Duoro og Duorodalen med dens viner – de vakre bruene og masse mye mer.

Og vi kan skrive under på at Porto er en kjempesjarmerende by! Litt sliten kanskje – men ikke mer sliten enn hva en hviken som helst sjel vil være etter en kjempevellykket fest i galla og stil. Det stemningsfulle og sjarmerende med byen er på ingen måte slitt bort. Dette er en by man absolutt kan oppsøke på nytt.


Seiling i kveldssol - det er viktig, at man som her, har kledt godt på seg når solen siger ned mot horisonten.


Leixeos marina. Her ligger vi nå. Ikke den stilleste og fredligste havnen vi har vært i.


Porto - En kjempekoslig by.


Elven Douro og en av de mange flotte bruene.


Porto


Ingen tvil om at byggmesteren må ha bladd i Torbjørn Egners bøker og funnet inspirasjonen.


Det er ikke slitt, det er ikke medtatt, det bare venter på en ny fest å vise seg skikkelig fram i.


Legg merke til de keramiske flisene og bildene på fasaden. Veldig mange fasader er utsmykket slik.

Hvorfor er norsk klippfisk mye billigere i Portugal enn i Norge? Fy Rema, Ica og COOP! ..eller norske forbrukere som aksepterer at det sånn uten videre skal betales mye mer hjemme for så god mat!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar