søndag 29. august 2010

Biscaya dag 3 - vind

Sendt fra satelitttelefon;

Posisjon klokken 17:00 lokal tid (18:00 norsk tid);
43º 22,026`N  008º 23,119`V
Seilt distanse siste 23 timer 150 nautiske mil

I dag har vi hatt mye seilvind. Siden midnatt har det blåst konstant liten kuling, i perioder de siste timene også stiv kuling. Med mye vind følger det også mye bølger - så det har vi også hatt både i natt og i hele dag. Vinden og bølgene har vi hatt inn fra babord rett aktenfor tvers. Det har derfor vært rene fløteseilasen sammenlignet med det været vi hadde i forgårs med både vind og bølger rett bakfra.

Med vind fra siden er det bare å justere seilene, størrelse og vinkel - og båten seiler så og si helt av seg selv uten noen videre utfordringer. Den seiler riktignok på samme måte som ei lypære som ligger og flyter på sjøen - driver fra bølge til bølge, noen ganger høyt oppe på bølgene og noen ganger klemt ned i bølgedaler eller godt inn i neste bølge. ..men framover går det om ikke alltid like behagelig. Innimellom oppleves de normale fysiske lovene som opphevet inne i båten. Gravitasjonskraften som normalt trekker ting nedover begynner å virke sidelengs og på skrå i alle retninger (veldig utfordrende når man er på do eller man skal holde på med noe annet flytende - matlaging feks.). Men uansett: båten flyter og flytter seg uanstrengt i den retningen vi skal og det er det viktigste.

Elin bestemte seg tidlig i dag at hun ikke skulle bli sjøsyk igjen. Det gjorde hun enkelt og greit ved å ikke forlate sofaen etter sin noe avkortede nattevakt. Hun har heller ikke blitt sjøsyk i dag. Den siste timen har hun også vært ute og myst på tilværelsen.

Foruten vinden og bølgene er været kjempebra; sola skinner og det er varmt i været. Over 20 grader i luften og hele 19 grader i sjøen. De 19 gradene oppleves derimot som veldig kalde når de finner veien ned nakkekragen og renner ned langs ryggen. Men sjøsprøyt kan oppleves som forfriskende - og dette var bare forfriskende.

For den som er god på posisjoner i dette farvannet vil en se at dagens posisjon er godt innenfor moloen i La Coruna. Vi har altså kommet oss helberget over Biscaya og ligger nå trygt fortøyd i ei flytebrygge. Det tok oss 71 timer å tilbakelegge de 440 nautiske milene. Egentlig veldig bra og mye kortere tid enn vi turde håpe på før vi startet. Denne raske overfarten skyldes ubetinget først og fremst den gode vinden vi har hatt, men vi skal ikke utelukke mannskapets dyktighet og skutas gode sjøegenskaper som medvirkende faktorer. Alt er vell med båt og mannskap ved ankomst.

Nå har vi vært sånn snarest og utvekslet litt av de siste dagers erfarfinger med de to svenske båtene vi dro ut samtidig med (Zita ble nummer to i havn, fire timer etter den første og en time før den siste). De har begge krysset Biscaya mange ganger før og synes dette var en av de mer rufsete gangene. Vi selv  synes den egentlig ikke var noe værre enn hva vi turde forvente. Vi har også seilt Biscaya en gang før, men da nesten bare for motor i vindstille vær. Nå er vi tilbake i båten og skal ha i oss litt varmmat i skrotten. Etterpå blir det å spyle bort saltlake av båten, ta en ferskvannsdusj på land og så bysse lalle (det siste gjelder skipperen - skipperfrua bør være orntlig uthvilt nå).

Vi har det fortsatt kjempebra på tur og ser fram til varme solrike dager her i Spania.

2 kommentarer:

  1. Hei Elin og Rolf! Takk for de fine beretningene. Det er godt å høre at dere har kommet over og at alt står bra til. Her på Klinikken er alt som før Elin, vi savner deg<!! Kos dere i varmen. Her har det vært ækte Trøndervær i det siste. P.S Jeg følger med hver dag. Hilsen Laila KS

    SvarSlett
  2. Venter spent på oppdatering og bilder fra ås-bølgene i Biscaya?

    MVH

    SvarSlett