fredag 27. august 2010

Biscaya dag 1 - bølger

Sendt fra satelitttelefon;

Posisjon klokken 18:00 lokal tid (19:00 norsk tid);
47º50,281`N 005º42,807`V
Seilt distanse siste 24 timer 149 nautiske mil (6,2 knop i snitt! - og vi har faktisk seilt når det har vært vind)

Etter en vindstille natt med motorkjøring i månelys og rolige havdønninger fikk vi 10-12 sekundmeter medvind i grålysningen. Rett bakfra som meldt, og etterhvert også bølger så det monnet. Det er vanskelig å bedømme bølgehøyder, men at bølgene gjevnt over var og fortsatt er 3-4 meter høy er ingen overdrivelse. Hvert tiende minutt kom det i tillegg svære monsterbølger (sikkert kreert av havdønningene) - det er i ferd med å gi seg nå. Det var som store åskammer som kom rullende bakfra og innhentet oss. Ganske heftig når disse av og til bryter rundt båten. Merkelig nok har det allikavel nesten ikke sprutet en dråpe sjøvann på dekk.

Fordelen med vind og bølger rett bakfra er at det meste går rimelig fort - utfordringen er at det blir utrolig mye bevegelse i båten. Men til tross for at det er krevende nok å holde seg fast og ikke minst spenne øremusklene hver gang det slår i seil eller bommer så har Elin tatt på seg bryet med å vise omtanke for alle de små dyrene på havbunnen som er på stadig leting etter mat. Et bevis på hennes store hjerte og omtanke for de små.

De svenske båtene vi dro ut sammen med har vi fortsatt kontakt med. Den ene fortsatt innen synsvidde.

Det meldes roligere forhold utover kvelden og natten. Men de kotelettene vi kjøpte inn før vi dro og skulle steke til middag blir ikke stekt i dag. Vurderer "rett i koppen"-suppe. Blir vel skippern som tar det - matrosa ble bare enda mer inspirert til å ta hånd om smådyrene på sjøbunnen da skippern rigget seg til med leverpostei-brødskiver tidligere i dag.

Ellers har vi det kjempebra, sola skinner, varmt i været, bølgene blir mindre (eller så har vi bare vennet oss mer til dem - neida, vi mener bestemt at de har blitt mindre!) og vinden kommer nok til å spakne som meldt. Om to dager er vi framme i syden!

2 kommentarer:

 1. Se - der ja! Krabbesesongen er sbart i gang! De gjør seg skikkelig fete på leverpostei og annen gatekjøkkenmat. Takk Elin for din omtanke! Kan jo ikke være mye igjen av Elin når seilturen er over? Dette minner mer om eventyret Hans og Grete og den slemme heksa. Artig å følge dere ute i den store verden. Satt akkurat og leste om orkaner og annen styggedom....
  God tur videre!

  SvarSlett
 2. Hehe liker dette! Dere er i gang! Noe er i gang hos oss (spire)
  MVH
  S/Y Elinor

  SvarSlett