lørdag 23. april 2011

Forberedelser til ny Atlanterhavskrysning

 
Vi ligger nå i havn i Marina Fort Louis i byen Marigot på fransk side av øya Saint Martin. Her gjør vi våre siste forberedelser for ny Atlanterhavskrysning - denne gangen østover til Azorene. I området ligger også de norske båtene Fryd, Caspara, Leahnis og Sprelsk og holder på med det samme. Det er først og fremst proviantering som står på programmet. Mat og drikke for 3-4 uker på havet. Alt skal finne sin sikre plass i båten slik at det ikke ødelegges eller knuses i sjøgang underveis.  I tillegg må båt og utstyr ettersees og være i orden.

Dagen i dag har gått med på å kjøpe inn samt montere ny GPS-antenne til karttplotteren slik at AIS, plotter, autopilot og VHF fungerer sammen og hver for seg på en stabil måte. Nå etter en dags arbeid ser det ut til at alt fungerer greit. Utfordringen med å koble sammen flere instrumenter er at instrumentene kommuniserer med uike språk og ulike hastigheter; NMEA -4800 baud - 38400 baud og Seatalk. Nå har kartplotteren fått egen Seatalk gps-antenne, VHFen er koblet til den gamle NMEA gps-antenna og VHFen og AISen deler på VHF-antenna via en splitter.. I tillegg har vi reserve VHF-antenne som kan kobles inn ved behov (bare i så fall om masta skulle forsvinne..). Det å dra på langtur er lærerikt! Vi er etterhvert blitt godt bevandret i elektroniske problemstillinger og løsninger.

 Ett av mange matlass kjøres ombord

Avgang for vår del er  er foreløpig satt til mandag 25. april (kan nok meget gjerne bli 26.). Caspara vil dra i morgen 24. Fryd og Leahnis vil dra senere ut i uken når vinden etter værmeldingene skal løye litt. Vi hører også at andre norske båter vil starte fra BVI og Antigua ut i uken. Det at vi drar på forskjellig tidspunkt fra forskjellige steder spiller liten rolle. Alle båtene seiler med forskjellig fart og vil være langt fra hverandre etter kort tid uansett.  Vi ser det som en fordel å ligge sånn nogenlunde midt/foran i feltet fra starten av. Vi har avtalt å holde mailkontakt via satelitt-telefon med flere av båtene underveis.

Værmeldingene for den første uken ser greie ut. Det vil starte med østlig til østnordøstlig frisk bris/liten kuling for deretter å løye litt utover uken. Bølger fra øst med høyde 2 - 4 meter. Dette betyr at vi kommer til å seile omtrent  rett nordover de første dagene. Ettersom vi skal seile i tre uker og værmeldingene kun går en uke fram vet vi ingenting om været de følgende to ukene. Men vi håper det blir vind sånn at vi kommer oss litt østover etterhvert... Vi har bunkret 400 liter diesel (150 liter i tanken og 250 liter i kanner) noe som skulle være nok til 270 motortimer eller 11 dager om vinden skulle utebli. Om vi etter 6 døgn ikke klarer å få vind til en østlig kurs vil vi ikke være så langt unna Bermuda. Det vil i så fall bli landgang der i påvente av gunstigere vindforhold.

Dagene med forberedelser er ikke frie for små opplevelser. Denne fisken kom hoppende opp i gummibåten på tur inn til bunkringsrunde i Philipsburg. Den ville sikkert inngå i matbeholdningen. Men det fikk den ikke.. ukjent herkomst og fisk fra grumset vann tillater ikke kokka ombord!

 ..og innimellom øktene tar vi oss tid til å bunkre opp en skvett eller to med B-vitaminer..


Vi vil komme med ny oppdatering før vi kaster loss.

1 kommentar:

  1. Vi ønsker dere god tur hjem.Håper at dere får godt seilvær.Hilsen Liv og Viggo.

    SvarSlett