mandag 21. februar 2011

Guadeloupe og Antigua

 Nelsons Dockyard i English Harbour - Antigua

Vi er nå på Antigua - seilsportens mekka hvor de fineste og dyreste seilbåtene hvert år i begynnelsen av april møtes i det vellkjente arrangementet Antigua Sailing Week. Her har vi ankret opp i en av de mest kjente havnene i Karibien; English Harbour. Havna er kjent for flere ting enn å være skueplass for forannevnte regatta. Bebyggelsen i havna domineres av gamle erverdige Nelsons Dockyard - et verft og et fort som engelskmennene bygde opp på 17-18 hundretallet for å forsvare sine interesser over here. I dag er bygningene og omgivelsene stilfullt renovert og tatt vare på. Her tjenestegjorde Horatio Nelson (senere kjent som Lord) i sin tid. Det er skikkelig britisk overklasse over området slik det fremstår idag.

 Point a Pitre - Guadeloup

 Gammelt og nytt i Point a Pitre

På Guadeloupe var vi i 3 dager. Her lå vi for anker  ved øyas største by Point a Pitre. Byen, med sine 30.000 innbyggere var ei maurtue av forskjellige inntrykk. Her var det markeder, gateselgere, trafikk, kreolske og franske manerer om en annen. På den ene siden veldig fransk og europeisk og på den andre siden mer kreolsk enn noen annen plass vi har vært på.

  Eksempel på creolsk arkitektur. Overbygde terasser er et særpreg.

 På markedene selger stort sett alle torgdamene det samme - til de samme prisene. På Guadeloup var det krydder og punch som gjaldt.

Riviere Salee


Sett ovenfra ser øya Guadeloupe ut som en sommerfugl med utslåtte vinger. Akkurat der vingene møtes går det en kanal gjennom mangroveskogen, Riviere Salee.  På vår tur videre nordover var det naturlig å seile gjennom denne skogen noe som sparer den sjøfarende for mange sjømil i forhold til å seile rundt øya. I tillegg ga det oss en helt annen seilopplevelse. Eneste utfordring er at man må stå opp veldig tidlig om morgenen, og at man faktisk må seile gjennom halve kanalen i stummende nattemørke. Dette fordi det går et par motorveier over kanalen. Bruene åpnes kun klokken 05:00 om morgenen. I tillegg er kanalen knappe to meter dyp på det grunneste - uansett mer enn nok til å få Zita med sine 1,7 meter igjennom.

 Ettermiddagen før vi seiler gjennom kanalen tar vi gummibåten og drar på ekspedisjon oppver mangrovekanalene. Mange spennende lyder og store flokker med fugler å se.

Vell ute av mangrove-kanalene gryr en ny dag i det vi forlater Guadeloup med retning Antigua. 40 nautiske mil over åpent hav. Det ble en kjempefin seilas, 6-7 sekundmeter aktenfor tvers nesten hele turen over. Mot slutten dabber vinden av og vi tar motoren til hjelp.

Antigua

  Zita til ankers inne i English Harbour


En del av det gamle restaurerte skipsverftet. Dette er seilloftpilarene. 


Shirley Heights

I høydedragene over English Harbour rager Shirley Heights med sine gamle ruiner. Søndag ettermiddag er dette stedet "alle" oppsøker. I over 20 år er det blitt arrangert barbequeparty her oppe med tilhørende folkeliv og musikk.  Vi tok gummibåten over  bukta og tråkket fjellstien opp  til topps (at det var bilvei på baksiden visste vi ikke). Det ble en en uforglemmelig og stemningsfull aften med mange lyder, smaker og utsikt.

English Harbour sett fra Shirley Heights

Masse folk samlet seg oppe på toppen. Både "innfødte" men sikkert mest turister. Utover kvelden ble det mer og mer folksomt - sikkert tusen på det meste.


 Masse god grillmat var å få kjøpt.

Steel-band-toner kan man sikkert synes mye forskjellig om. Men det er en effektiv måte å vrenge/ødelegge/sprite opp/ vellkjente melodier på. Fint i starten - men etter noen timer ønsker ørene gjerne å høre på noe annet.

 Solnedgang over det Karibiske hav.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar