søndag 10. oktober 2010

Ei uke på Madeira

De siste 6 dagene er tilbrakt på øya Madeira. Ei uke med store variasjoner i både natur og opplevelser. Været har også variert, fra middels med regn og vindbyger - til over middels med sol og varme. Men vi tåler godt ei regnbyge i ny og ne. Til neste uke skal vi jo på sydentur - igjen, og uka etter på der enda en ny tur, og uka etterpå der enda en ...

Utfordringen på en så turistifisert plass som Madeira er å velge bort aktiviteter. Det er lett å havne i turistfella og være med på litt for mye av det som tilbys aktiviteter og gastronomiske tilbud. Greit nok å storkonsumere i ferietilbud når en er ei uke eller to på ferie, men for oss som skal få pengene til å rekke et helt år må man være litt mer omtenksom i utvalget. Men det er mye som er gratis; naturen, folkelivet, omgivelsene osv.... så vi får nok satse litt mer på bare det etterhvert...

For å komme oss litt rundt har vi nå allikevel tatt oss råd til å leie bil i noen dager. Vi har kjørt opp på fjelltopper 1800 meter over havet, vi har kjørt langs bratte fjellhyller og vi har kjørt i trange dype daler. Øya er veldig frodig sammenlignet med andre sydenøyer vi har vært på. Selv om vi nå skriver oktober ser det ut som øya er i full blomstring.


 Madeira - frodig villt og vakkert!Her i marinaen "Quinta do Lorde" har vi bodd siste uke. Fin, ny marina av god klasse...  Det er en god del sjødrag inne i marinaen som gjør at båten ustanselig sliter i fortøiningene. Men så er det jo åpent hav fra moloåpningen og helt til Antarktisk.


Første dag på Madeira tok vi bussen til Funchal - hovedstedet på øya. En stor by med mye trafikk og aktivitet, men også store fine parker. Vi spanderte på oss en heistur opp til Monte med flott utsikt over hele byen. Her ser vi oppover mot en av åssidene som omgir byen.
 
På biltur opp i Madeiras fjellverden. Villt, bratt og storslått natur.
  

 
Med utsikt mot "Nonnenes dal" fra en  luftig utsiktsplass i høyden. Vi kjørte ned i dalen - og der, i likhet med i mange andre trange dalsøkk,  bodde det masse folk - i husrekker klemt oppover stupbratte dalsider.

 
På toppen av Pico da Arreiro  - med sine 1818 meter over havet en av de høyere toppene.


 
Vandring langs en levada (vanningskanal). Populær aktivitet på Madeira. Vi skal ikke skryte på oss mange mil med slik vandring, men en kilometer ble det nok.Picnik på en rasteplass. Med leiebil i tre dager ble siste dag i dag kun brukt til picnic-utfart i skogen - pluss bunkringshandel på butikken.
 
 
Opptoget i Machico
 
 
I Machico, en liten by her i nabolaget, har det i helgen vært mye festivitas. Det startet med ett opptog med hundrevis, om ikke tusenvis, av mennesker gående i en endeløs rekke med lys og fakler, noen bærende på plastikk-armer/-føtter/-hoder/-babyer. På enden av toget ble en kristusstatue ført i en båt. Etter at statuen var vell plassert i kirken ble det fullt folkeliv på torget med grilling, musikk og marked. Spesielt. Hverken som julaften, 17.mai, sankthans, martnan eller fest på lokalet hjemme - men kanskje noe midt imellom.

 I morgen (mandag) setter vi seil og reiser videre. Vi har en todøgns seilas foran oss til kanariøyene. Vi setter kursen mot den lille øya Graciosa på nordspissen av Lanzarote, Værmeldingene sier god seilvind i starten det første døgnet (laber bris medvind), deretter skal den spakne til ingenting det andre døgnet. Blir nok en etappe med en del motorkjøring...  ,,men først må de heftige vindbygene vi har her i kveld trekke seg tilbake.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar