onsdag 5. januar 2011

Union Island - Aleksander mønstrer av og vi seiler videre til GrenadaVi har tilbrakt nyttårshelgen ved og rundt øya Union Island. Aleksander startet hjemreisen i dag tidlig med fly til Saint Lucia. I morgen drar han videre til Gardermoen via Miami og London. Etterhvert som vi har seilt sørover er både natur, folk og omgivelser blitt mer autentisk "Karibisk".  Livet på land er veldig fargerikt og "laid back".  Ingen ting haster, effektivitet og raske bevegelser ser i alle fall ikke ut til å oppta befolkningen spesielt mye. Kanskje en medvirkende årsak til at det meste er veldig dyrt her.. - selv sammenlignet med norske priser. Men omgivelsene og naturen er kjempefin og gratis, været er varmt (ligger på jevne 27 grader), og badevannet er enda varmere (30 grader). Enkelte dager har det vært en regnskur eller to, men sol og fint vær er det dominerende. Vi har det med andre kjempebra.


Nyttårsaften ble tilbrakt i trivelig selskap sammen med mannskapet på båten Caspara fra Sauda. De har tidligere på turen sørget for juleforsyning med pinnekjøtt fra Norge. Det ble nesten som norsk nyttårsaften; pinnekjøtt, kålstappe og akevitt. Fyrverkeri ved midnat glimret med sitt fravær her på øya. - det som var var meget spartanske greier. Men nyttår ble det her også - fem timer etter nyttårsskiftet hjemme i norge.


Proviantering 1: man skulle tro at grønnsaker var billig på ei øy som denne som stort sett bare produserer fisk, frukt, grønt og tjenester for turister. Prisene på Rema og Prix er langt lavere! Men utvalget er det ikke noe å si på dette grønnsaksmarkedet i Clifton


Proviantering 2; i "supermarkedene" er det godt utvalg i tørrmat og hermetikk- og stort sett bare det. Alt høyt prisede importerte varer. Pengene vi bruker er EC-dollar (East Caribbean dollar) Kursen er satt fast til 1 EC-dollar = 2,65 US-dollar.   Det er ikke mye markedsmekanismer her som bidrar til god produksjon og lave priser. Greit nok for oss som bare er her en kortere stund - men det kan ikke bli mye igjen i lønningsposen til den store gemene hop av fastboende når det meste må gå til mat. Det vises forsåvidt godt når det gjelder standard på både private hus og offentlige byggverk - som her; et av de største og mest moderne supermarkedene i byen. Men folkene ser allikavel ut til å være veldig tilfredse med tilværelsen sin - iallefall er de smilende og hyggelige. Dette siste gjelder først og fremst de afrikansk-ættede - blant de europeisk-ættede finnes det gode unntak - som for eksempel franskamannnen som driver marinaen her på Union  - hverken gjester eller ansatte liker han speielt godt.


Etter nyttårsaften har vi tilbragt et par tre dager for anker i Chatham Bay - ei stor rolig bukt på østsiden av Union Island. Her har vi badet og snorklet i det varme vannet. Mange utleibåter til ankers i den samme bukta hver natt. Her lå også den norske båten Sun Lady fra Harstad samtidig som oss. Trivelig selskap under Barbeque-middagen på den lokale restauranten på stranda første kveld (restauranten bestod av noen trebenker og bølgeblikktak over sandstranda - alt fint dekorert og sjarmerende) Vi ble også invitert overtil formiddagskaffe med nystekte rundstykker med tilhørende øl/vin påfølgende formiddag.


Aleksander i gummibåten. Gummibåten går meget bra med bare en person ombord. Er vi to går det langt tregere, og er vi tre personer er den langt på vei overlastet. Men det går bra så lenge bølgene er små og brenniningene ved stranda ikke bryter for mye - men vi har vel enda til overs å komme helt tørrskodd på land med tre i båten. Heldigvis er det på litt mer sentrale steder satt opp dinghi-docker - små brygger som stikker ut forbi brenningene.


 Aleksander har pakket sekken og er klar for hjemtur. Får håpe antrekket holder til han kommer helt hjem...


Flyplassen på Union Island er ikke stor - men det er ikke flyene heller.

Nå er det kun Rolf og Elin igjen på båten - igjen. Vi seiler i dag ned mot Grenada - som sannsynligvis blir de sørligste øyene vi besøker. Vi har ingen faste planer om den videre fremdriften de nærmeste månedene - vi tar dagene som de kommer - og finner vi en fin plass blir vi værende der en stund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar