søndag 30. januar 2011

Carriacou - båtpuss og litt Karibisk dagligliv


I løpet av den siste uka har vi fått gjort unna årets vårpuss på båten. Vi syntes det var like greit å få jobben utført av lokale arbeidsfolk, arbeidsfolk som er i stand til å gjøre jobben sakte nok og uanstrengt nok til ikke å ta skade av den i varmen. Når sant skal sies kan man få mark i magen av å se på folk som "arbeider" her. Det gjelder både ansatte på diverse kontor (feks toll og immigrasjonskontor som vi etterhvert har oppsøkt mange av) og ansatte på båtverftet her vi hadde båten på land. Arbeidsprosesser går  bare så utrolig sakte. Folk kan sitte og stirre rett ut i lufta i minutter av gangen (uten å skjemmes eller gjemme seg bort!), å ta seg en øl på arbeid hefter ikke, heller ikke å legge seg ned og ta en lur i kontorstolen eller under en busk. Gjør de ikke det surrer de rundt blandt arbeidskolleger - tilsynelatende uten mål og mening, men det mest vanlige er det samme som hjemme; sette seg litt ute av syne og prate i mobiltelefon/skrive tekstmeldinger. ..I tillegg beklaget eieren av båtverftet seg over at han hadde for lite arbeidsfolk til å kunne ta alle arbeidsoppdragene fortløpende... Heldigvis kunne vi registrere noen få hederlige unntak i arbeidsstokken - ikke urimelig å tro at 10 prosent av arbeidstokken sto for 90 prosent av produksjonen.

Med nyskrapet bunn, ny bunnsmøring og nypusset propell har båten igjen fått normal  marsjfart. Groe og skjell har bremset oss over en knop i det siste.

Mens båten sto på land leide vi oss inn på et lokalt motell.. Det var første gang på over et halvt år at vi har sovet med fast grunn under madrassen. Vi trodde det skulle bli veldig anderledes, men oppturen var egentlig å komme tilbake til sin faste seng i båten igjen. Forklaringen kan være at det er mindre mygg, færre haner som gneldrer rundt veggene og færre kakkerlakker i båten enn det er på land.


På øya Carriacou er det er ingen velfriserte ferieresorter eller cruiseskipkai som overisler øya med turister.  De fleste turister som kommer hit er enten backpackere  eller seilere. Det er derfor en spennende øy å gå rundt og studere dagliglivet nærmere på. Her følger noen bilder og betrakninger fra vår siste uke her på øya.

I alle turistguider og beskrivelser av øyene her står det at jordbruk er en av hovednæringene ved siden av turisme. Dette er vanskelig å forstå når man ser øyene fra sjøen. Det er bare skog, ikke en eneste åkerlapp å se. Når man kommer på land så er det heller ikke så mye som en fjøs å se, ingen hersjestaurer og heller ikke så mye som en traktor å få øye på.  Men det kryr av husdyr overalt.. Rundt hvert hus, selv rundt de fineste villaene, og langs veiene er geiter og sauer tjoret opp på rekke og rad. Høner og haner ser også ut til å høre med til ethvert hushold. Her ser det ut som at alle sammen er bønder - mer eller mindre.

Å ha en hagegris er visst ganske vanlig. Det er lovbestemt hvor mange hagegriser du  har lov å ha.

 Noe helt annet. Skoleuniformer er stilige. Burde vært innført i norge også.

Små butikker og barer er det overalt. Går man en kilometer langs veien på landsbygda har man ganske sikkert også passert et par enkle utsalg av denne typen. Utvalget er nesten helt likt på alle; hermetisk corned beef, øl, innsektsmiddel og noen tilfeldige grønnsaker.

 Mye interresant å observere når det gjelder lokalt næringsliv. De som ikke har noe håndtverk å støtte seg til ser ut til å starte opp med barer. Det er barer overalt. Det er uansett ikke tunge investeringer i bygningsmasse som bør ta knekken på forretningene.Når man har vært her en liten stund blir man litt kresen på hvilke etablissementer man velger å bruke. Noen av restaurantene, gatekjøkkenene og barene er nok i overkant primitive hva angår sanitære forhold og detmeste. Noen få derimot klarer å lage innbydende plasser med de samme enkle midlene. ..det har bare noe med å bruke maling på de rette tingene og bruke vateren litt aktivt når man stabler sammen reisverk, bølgeblikk og inventar. ..men de fleste overser disse enkle tingene  akkurat når de skal bygge opp baren/restauranten sin, - egentlig litt merkelig.

 ..og for balansens skyld så må vi ha med ett regnbilde. Av og til kommer det noen forfærdelig heftige regnbyger. Bygene er intense  i noen få minutter - og stopper like plutselig som de begynte. Egentlig bare forfriskende. Men man må alltid huske på å lukke alle luker og vinduer på båten før man drar på land - uansett hvor fint været er når man drar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar